Egy kérdés merűl fel: képes a cukorfogyasztás rákot előidézni vagy sem?
A rákra azonban nem úgy kell tekintenünk, mint holmi orosz rulettre, mely véletlenszerűen válogat közöttünk, ez a betegség tipikusan önpusztító életmódunk eredménye. Vannak természetesen kivételek, hiszen nehéz azt mondani, hogy a 6 éves rákos beteg kisgyerek kártékony életmódja vezetett a betegség kialakulásához, de a nagy számok azt mutatják, hogy esetek többségében mi magunk vagyunk a felelősek a rák kialakulásáért.
Ezt tulajdonképpen tekinthetjük jó hírnek is, hiszen így sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a rettegett kórt.
Ha egy hasonlattal
kívánnánk élni, azt mondhatnánk, a genetikai tényezők a töltött fegyver,
a ravaszt azonban életmódunk húzza meg. Ezt az elméletet támasztják alá
azok a tanulmányok is, melyek arra az eredményre jutottak, hogy a nagy
mennyiségű cukor, cukros üdítők, édességek, stb. fogyasztása jelentősen
növeli a rák kialakulásának kockázatát. Az elmúlt években több tanulmány is dokumentálta a finomított cukor
azon tulajdonságát, hogy hatékonyan táplálja a rákos sejteket. A kutatók
már régebben megfigyelték, hogy a rákos sejtek több glükózt
fogyasztanak, mint a normál, egészséges sejtek. A cukros üdítők növelik a rák kialakulásának kockázatá, ez ma már bizonyítható.
Azért ez egy elképesztő dolog, hogy a „sima cukor”, mely minden háztartásban megtalálható, milyen meghatározó hatással van a rettegett betegség kialakulásának folyamatában. És a cukorfogyasztás nem a szerencsén és nem a rossz géneken múlik!
Kutatások arra világítottak rá, hogy néhány apró életmódbeli változtatással nagyon jelentősen csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét:
- ne dohányozzunk!
- mozogjunk hetente (legalább 3,5 órát) vagy naponta kocogjunk!
- fogyasszunk több gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvat, teljes kiőrlésű gabonát!
- együnk kevesebb húst!
A cukorra visszatérve, a legjobb, ha minimális mennyiségre csökkentjük az ételeinkez hozzáadott cukrot. A cukrok és finomított szénhidrátok krónikus gyulladásokat okoznak a test különböző részein. A krónikus gyulladások pedig több súlyos betegségnek nyitnak kaput: szívbetegségek, cukorbetegség, rák, stb. A magasabb cukor szint magasabb inzulin szinttel jár. Az inzulin anabolikus (sejtépítő) hormon, a kórosan magas inzulinszint hatékonyan stimulálja a ráksejteket. A ráksejtek híres cukor evők és paraziták, amiknek az anyagcseréje távolról sem tökéletes, ezért igazi parazita módjára felfalják a környezetből a léthez szükséges tápanyagokat. A gyors osztódás, az áttétek képződése sok energiát igényel, a cukor ezért számukra elsőrendű energiaforrás.
A cukor, az édes íz korábban csak nagyon korlátozott mértékben állt a
rendelkezésünkre, nem úgy mint manapság. Az USA-ban már régen úgy
hívják szakmai körökben, hogy a „white death”, azaz fehér halál. A rák nem átok, hanem egy életstílus – hallhatjuk manapság
egyre gyakrabban, csöppet sem alap nélkül. Természetesen léteznek
különböző genetikai rizikófaktorok, amik segítik a rákos daganatok
kialakulását, azonban életstílusunk az, ami képes aktiválni a rák
kifejlődésének bonyolult folyamatát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése