2016. augusztus 10., szerda

A rák megelőzése



 A rák megelőzése alapvetően két fontos dolgot igényel: a rákos megbetegedésekre hajlamosító tényezők (pl. a dohányzás) kiiktatását, illetve az egészséges életmód alapvető szabályainak alkalmazását (tudatos, helyes étkezés, rendszeres testmozgás). Ha mindezt teljesítjük, az egészség nem küszködéssé, hanem természetes állapottá válik, és a krónikus megbetegedések mint például a szívinfarktus, vagy a stroke kialakulásának esélye drámaian lecsökken.

Az egészséges testsúly fontossága:

 A Harvard Egyetem táplálkozási tanszékének elnöke, Dr. Walter Willett szerint az elhízás ugyanannyi rákos megbetegedésért felelős, mint amennyiért pl. a dohányzás. A túlsúlyos emberek véráramában a krónikusan magas inzulinszint „szinte tápanyagként funkcionál a rákos daganatok növekedéséhez. Az American Cancer Society szerint nők esetében a rák által okozott halálesetek 20%-áért, míg férfiaknál 14%-áért felelős a túlsúly, illetve az elhízás.
Kutatások szerint megfelelő életmóddal és ideális táplálkozással a rákos betegségek legnagyobb része megelőzhető lenne.

Fogyasszunk kevesebb mesterségesen finomított cukrot:

 Csupán az, hogy nem tartozunk az elhízottak táborába, még nem véd meg minket a magas inzulinszint kialakulásának veszélyétől. Ezért a legjobb megelőzési módszer a finomított cukrok és keményítők minimálisra csökkentése, vagy teljes elhagyása. Cseréljük az üdítőitalokat vagy cukrozott gyümölcsleveket vízre, zöldséglevekre és teákra, a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre. Sőt, a legjobb a kenyérféleségeket elhagyni, helyette ott van a sokkal egészségesebb burgonya vagy a rizs. Cukrok, csokik és hasonló édességek helyett együnk gyümölcsöt, és édesítsünk sztíviával vagy nyírfacukorral.

Fogyasszunk kevesebb alkoholt:

A szívinfarktusra hajlamos pácienseknek, akik több rizikófaktorral is rendelkeznek párhuzamosan, az alkoholfogyasztás mérséklése az egyik  legegyszerűbb rizikócsökkentő módszer. Nők esetében az alkoholfogyasztás  növeli a mellrák kialakulásának esélyét. Hogy élvezni tudjuk a jó minőségű borok egészségre gyakorolt jótékony hatásait, szedjünk folsavat étrend-kiegészítő formájában. A vörösbor rákellenes hatású.

Fogyasszunk kevesebb vörös húst

A bárány-, disznó- és a marhahús gyakori fogyasztása 30%-kal növeli a vastagbélrák kifejlődésének esélyét. A feldolgozott húsok (mint például a kolbász, vagy a virsli) ugyanilyen hatással vannak. Összehasonlításképp, a vegetáriánusok 40%-kal kisebb eséllyel betegednek meg a rákos megbetegedések terén, és sokkal kisebb az elhízás aránya is körükben. Az egészséges fehérjebevitelt biztosítani lehet húsfogyasztás nélkül is, hiszen a diófélék, magvak, babfélék, és a hüvelyesek sokszor jóval nagyobb arányban tartalmaznak egészséges fehérjét, mint a hústermékek.

Együnk több keresztes virágú zöldséget!

Úgy tűnik, a keresztes virágú zöldségek napi fogyasztása, 50%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét a benne lévő jótékony hatóanyagoknak köszönhetően. A brokkoli, vizitorma, káposzta, retek, karalábé, karfiol mind ebbe a csoportba tartoznak, a bennük található értékes vegyületek méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, illetve megvédik a sejtek DNS-ét a károsodásoktól, esetleg ki is javíthatják azt.

A mértékletes kávéfogyasztás előnyei:

A csökkentett kávéfogyasztás csökkenti a máj-, az agy-, a száj- és a torokdaganat veszélyét.

Fogyasszon zöld teát: 

  A  zöldtea többek között a tüdőrák kialakulásának esélyét csökkenti.  A zöld teában található epigallokatechin gallát erős antioxidáns a kísérletek szerint megtalálja és elpusztítja a szervezetben keletkező ráksejteket. Napi két csésze zöld tea fogyasztása már kedvező hatással van a szervezetre.

A rák megelőzése tehát mindig kellő odafigyelést és tudatos életvitelt igényel. A kiegyensúlyozott, tápanyag dús étrend fenntartása, a rendszeres testmozgás, illetve a gyors, feldolgozott ételek és a dohányzás kerülése, mind-mind hosszú távon segítik elő az egészséges életet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése