2016. szeptember 10., szombat

A K2 vitaminról

  A K1 vitamin, amit bőven megtalálunk a zöld növényekben (brokkoli, spenót, saláta, sóska, stb.) rákellenes tulajdonsággal nem rendelkezik, más jellegű mint a K2 vitamin.
A D, az A, a K2 és a C vitamin optimális aránya mellett nagyon hatékonyan védekezhetünk az influenza és a nátha vírusokkal szemben, de külön-külön ezek a vitaminok, önmagukban nem védenek.
A K2 vitamin nem a csak rákbetegségek kialakulása ellen véd, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések számát is jelentős mértékben csökkenti (kb. 60%-kal, Rotterdam tanulmány).
 Nagyon gazdag K2 vitamin forrás a libamáj, a kacsamáj, a tojás és talán a tej is. Kiderült az utóbbi évek vizsgálataiból, hogy a legeltetett tehenek tejének a K2 vitamin tartalma 50-szerese az istállóban tartott és takarmánnyal etetett tehenek tejéhez képest. Ezért fontos hogy bioterméket vásároljunk, főleg ha az eredetét is ismerjük. Falusiak ezért vannak előnyben.
A napi K2 vitamin igényünk feltehetően 45mg. Megfelelő K2 vitamin ellátottság mellett még az igen nagy adag D vitamin is elveszti toxikus hatását (több tízezer egység/nap).
 A K2 vitaminról már harminc éve ismert, hogy képes megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, illetve bizonyos leukémia típusoknál elősegíti a leukémiás sejtek további differenciálódását, ezáltal azok normális sejtekké képesek "visszaalakulni".
  A szervezetünk nem képes a K2 vitamint raktározni, noha egyértelműen zsíroldékony vitaminról van szó. Ezért naponta kell fogyasztanunk egy kis biovajat, biotejszínt, biotejet (aminek köze sincs az áruházak polcain kapható kocka tejekhez) vagy egy-két db tanyasi tojást és aki teheti, ne hagyja az asztalon a libamájat, kacsamájat soha sem.
A tehéntej A vitamin tartalma nem túl magas, viszont a legeltetett tehenek tejének magas a karotinoid tartalma (amik az A vitamin előanyagai). Ebből a szempontból kiemelendő a kecsketej, mert ennek az A vitamin tartalma négyszer magasabb, mint a tehéntejé (viszont karotinokban szegényebb, ezért a kecsketej és a sajt színe mindig fehér és soha nem sárgás árnyalatú). Ismét egy pont a biótej javára.
Az optimális arány felnőttekben: napi 2000 egység D3 vitamin, napi 2000 egység A vitamin, napi 45mg K2 vitamin és napi 1000mg C vitamin. Látható, hogy itt is a magas C vitamin adagot javasoljuk.

 Ezt kb. tíz perc napozással vagy 10dkg olajos hallal, napi 2db bio tojás, napi 2dl bio tej, vagy 2dkg bio vaj és egy marék fekete ribizli, 3 citrom, 20dkg savanyú káposzta, két szép paprika és fél liter csipke tea fogyasztásával természetesen is biztosíthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése